home | contact


Kleine Eugène (l.) met zijn broertje.


Max Hubens als de jonge Eugène.


Harry Dzumhur (l.) als vader Jean Dubois.


Harold Dückers als Eugène Dubois.

DocumentaireDUBOIS - DE ZOEKTOCHT NAAR DE ONTBREKENDE SCHAKEL is een lange documentaire die het levensverhaal van Eugène Dubois vertelt. De documentaire wordt gedurende 2009-2010 gerealiseerd en gaat in het najaar van 2010 in première in Natuurhistorisch Museum Maastricht.

In het voorjaar van 2009 brachten lokaal archeologen Jean-Pierre de Warrimont en Wiel Schins het verhaal van Eugène Dubois onder de aandacht van regisseur Robin Peeters en cultuurhistoricus Kris Förster. Gefascineerd door het buitengewone verhaal van Dubois en aangemoedigd door het succes van hun eerdere samenwerking - de dertiendelige televisieserie EXPEDITIE LIMBURG - besloten Peeters en Förster om de productie van een Dubois-documentaire in ontwikkeling te nemen. Samen schreven ze het uitgebreide scenario voor DUBOIS - DE ZOEKTOCHT NAAR DE ONTBREKENDE SCHAKEL. Daarna begonnen ze de zoektocht naar hun eigen ontbrekende schakel... financiering.

Men hoefde echter niet lang te zoeken. Het toeval wilde dat NATUURHISTORISCH MUSEUM MAASTRICHT aan de vooravond stond van een museumexpositie over Eugène Dubois, getiteld DE AAPMENS VAN DUBOIS. Samen met BV LIMBURG schonk het museum Mosasaurusfilm de opdracht om twee gedramatiseerde reconstructies en enkele documentaire passages over Dubois te vervaardigen ten behoeve van het interactieve gedeelte van de expositie. De producent en het museum kwamen overeen dat deze reconstructies en documentaire passages tevens gebruikt mochten worden voor de Dubois-documentaire. Daarmee werden BV Limburg en Natuurhistorisch Museum Maastricht de eerste partners die scènes uit de Dubois-documentaire adopteerden. Er zouden er nog velen volgen.

De eerste reconstructie werd een impressie van Dubois' verblijf op Java, opgenomen in themapark Mondo Verde in Landgraaf; de tweede reconstructie werd een impressie van het 3e Zoölogisch congres te Leiden op 16 t/m 21 september 1895, waar Dubois' vondsten hevig werden bekritiseerd, opgenomen in het Teylers Museum in Leiden. De fragmenten gingen in première tijdens de opening van de expositie in december 2009.

Geënthousiasmeerd door de succesvolle vertoning van de eerste reconstructies en mede aangemoedigd door co-uitvoerend producent Wiel Schins, traden tal van andere partners in de voetsporen van BV Limburg en Natuurhistorisch Museum Maastricht: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden, de Gemeente Eijsden, de Gemeente Leudal, de Stichting Elisabeth Strouven, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting Wonen Roer & Maas, de Nederlandse Geologische Vereniging Afdeling Limburg, de Werkgroep Prehistorische Vuursteenmijnen en de Archeologische Vereniging Limburg / Stichting SAAL.

De Dubois-documentaire groeit thans gestaag verder. Het is de wens van de makers om het volledige scenario te kunnen verfilmen. Daarvoor zullen nog meer partners nodig zijn, die één of meerdere scènes uit de film adopteren. In ruil daarvoor mogen zij de uiteindelijke documentaire - al dan niet op maat gesneden - gebruiken voor een eigen doelstelling. In het najaar van 2010 gaat een integrale, tussentijdse versie van de Dubois-documentaire in première in Natuurhistorisch Museum Maastricht. De producenten hopen op basis daarvan nog meer partners te vinden.

DUBOIS - DE ZOEKTOCHT NAAR DE ONTBREKENDE SCHAKEL is het wetenschappelijke en persoonlijke verhaal van een briljante en gedreven, maar ook lastige doorzetter; een wetenschapper en avonturier die voor het grote publiek vrijwel onbekend bleef maar in de wetenschappelijke wereld al ruim een eeuw wereldfaam geniet. DUBOIS - DE ZOEKTOCHT NAAR DE ONTBREKENDE SCHAKEL vervlecht documentaire segmenten en gedramatiseerde reconstructies tot een grillig weefwerk van wetenschap en religie, triomf en deceptie, liefde en obsessie.


home >>

dubois | documentaire | locaties | producenten | achter de schermen | links | contact

Alle rechten voorbehouden © mosasaurusfilm 2009 - 2012